Een pakkende campagnevisual is niets zonder tagline die de nagel op de kop slaat. Een boek zonder omslag, daar word je niet bepaald warm van. En een recept zonder foto is meer dan verdacht. Tekst activeert beeld, beeld activeert tekst.

Een goeie 200 jaar geleden kwam de Franse taalkundige en egyptoloog Jean-François Champollion het kantoor van zijn broer binnengestormd. Hij kwakte een bundel papieren op diens bureau, schreeuwde “Gelukt!” en viel van zijn stokje. Begrijpelijk, want hij had ontdekt dat de Oudegyptische hiërogliefen niet alleen voor fonetische klanken staan maar dat veel tekens ook letterlijk een idee uitbeelden. Logogrammen – zo heten dit soort tekens – vind je vandaag nog terug in het Chinese en Japanse schrift. Ze bieden ons westerlingen een interessante kijk op de directe relatie tussen beeld en taal. Onze 26 letters zijn namelijk lege omhulsels zonder enige betekenis. Toegegeven: een gele M betekent “snel even omrijden voor een Big Mac” en bij een witte F in een blauw vakje gaat onze duim vanzelf aan het scrollen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Generatie Swipe

Terug naar het heden. Door de razendsnelle ontwikkeling van het internet en sociale media zijn we vandaag gewoon om in ijltempo informatie te verwerken. Overal worden we – soms vrijwillig, soms tot vervelens toe – bestookt met een smörgåsbord van tekst en beeld. Iemand spuit zijn opinie over het recentste artikel op hln.be, deze tandpasta wordt aangeraden door een vereniging waarvan niemand wist dat ze bestond … We zijn uitgegroeid tot een volkje lustige ‘swipers’: wat onze aandacht niet van bij de eerste seconde weet vast te houden, wordt onverbiddelijk gewist. Omdat we zoveel data te verwerken krijgen, zijn we volledig anders gaan kijken en lezen. We weten graag meteen waar het op staat en daarvoor zijn beelden ideaal.

En leid ons niet in bekoring

Een begeesterende foto of een humoristische illustratie grijpt onze aandacht. Voor we het weten, heeft iemand op deze planeet een nieuwe click verdiend en scrollen we gulzig verder om meer te weten. Als volwassene zijn we nog opmerkelijk kinderlijk: we bekijken graag eerst de prentjes en lezen pas verder wanneer die ons aanspreken. Beelden zijn dus de ideale verleiders. Ze zijn het medium bij uitstek om op directe wijze emoties op te wekken. In onze nieuwe manier van kijken gaan we op zoek naar die directheid. We worden aangesproken door beelden met een zekere focus: een indringende blik, een hoog contrast, veel scherpte en verzadiging … Bekijk bijvoorbeeld eens wat Netflix-visuals van dichterbij. Ze zijn haast onecht, maar ze doen perfect wat beelden horen te doen: jouw blik vasthouden en nieuwsgierigheid opwekken.

Textual healing

Waar een beeld kan raken, kan tekst wervend werken, overtuigen. Een lezer voelt zich graag rechtstreeks aangesproken. “Just Do it.” “Want je bent het waard.” Dit soort compacte zinsneden geven ons iets om naar te streven of strelen ons ego. Ze blijven gewoonweg plakken. Een goede tekst maakt de belofte van het beeld waar en voegt daar idealiter nog wat aan toe. Als we Asia’s Deadliest Snakes opzetten, willen we dodelijke gifslangen zien (liefst terwijl ze een wilde beer omleggen of zo: toegevoegde waarde!). Als we een krantenartikel aanklikken met de zoveelste celebrity die voor de lens in tranen uitbarst, willen we de laatste roddel lezen. En snel! De moderne lezer weet nu eenmaal graag meteen waarover het gaat. We krijgen graag duidelijk geformuleerde conclusies mee. Als we geen relevante of te weinig informatie krijgen, spreken we al eens over clickbait: dan voelen we ons bedrogen.

Van beide walletjes eten: yes, please …

Het ideale scenario krijg je wanneer tekst en beeld een symbiose vormen. Een perfect voorbeeld daarvan is wellicht de meme: de grap staat of valt met een gevatte samenwerking tussen tekst en beeld. En hoewel wij bij Blue Lines doorgaans geen memes schrijven, kunnen ook wij onze copy beter op jouw beelden afstemmen. Enkele tips:

  1. Twijfel je of een beeld wel de gewenste doelstellingen zal waarmaken? Onderwerp het dan aan een test. Kijk hoeveel betekenislagen je er zelf uit kan halen, zowel positief als negatief. Op welke manieren spreekt het beeld (aan) en wat communiceert het precies? Vraag ook eens aan anderen wat het beeld bij hen oproept.
  2. Laat ons bij je briefing je (voorlopige) beelden zien of verblijd ons met een moodboard. Zo kunnen wij het nodige doen om de sfeer en intenties van jouw beelden door te trekken in onze copy.
  3. Geef ons voorbeelden mee die jou tijdens je creatieproces inspireerden. Zo zitten we meteen op dezelfde golflengte.

À propos

Herinner je je nog de logogrammen aan het begin van deze blogpost? Ook wij maken dagelijks gebruik van een soortgelijk logografisch schrift. Wanneer we er maar niet in slagen om een emotie in woorden te vatten, of wanneer we een boodschap een bepaalde lading willen geven, doen we er gretig een beroep op. Jawel, we hebben het over emoji’s. Wij van Blue Lines beloven evenwel plechtig dat je er in onze copy geen zal terugvinden. Wij weten namelijk wél steeds de juiste woorden te vinden. Hoe gelaagd je boodschap ook mag zijn.

Meer tips, tricks en weetjes ontvangen?