Sinds vorig jaar schrijft Blue Lines met zijn copywriting- en vertaaldiensten mee aan het internationale verhaal van de onderneming. Stof voor een babbel, dus! We gingen aan tafel zitten met Sophie Hautekeete, Head of Marketing en geboren textielien.
Wat meteen opvalt in jullie communicatie, is dat de stijl heel coherent en gestroomlijnd is. Wat is de rode draad?
De rode draad, dat zijn onze Belysse-waarden. Die zitten eigenlijk in de naam verstopt. Zo is ‘Lysse’ afgeleid van de Franse naam voor de Leie, die letterlijk de oorsprong is van de Vlaamse textielsector. De ‘Be’ staat voor identiteit. We willen anders zijn en de textiel- en tapijtsector relevanter maken dan ooit door te innoveren en toekomstgericht te denken.
Maar de bottomline blijft onze diepgewortelde passie voor het textielambacht. Ik ben opgegroeid in een huis waar ik letterlijk over de patroontekeningen heen moest stappen en waar dag in dag uit genaaid werd. Om maar te zeggen: die passie voor stof en een zorgvuldige afwerking is bij velen met de paplepel ingegeven.
Als we het goed begrijpen, is Belysse een kapstok voor een aantal subbrands. Hoe zit dat precies?
Klopt, Belysse omvat vier verschillende merken. In België zijn dat modulyss, ons innovatieve pull brand, ITC, ons residentiële merk dat je onder andere bij Leroy Merlin vindt, en Arc Edition, dat verdeeld wordt via distributeurs. Het vierde merk, Bentley, is onze Amerikaanse poot, die volledig lokaal gemanaged wordt.
Met modulyss zetten jullie in op neurodivergent design. Kan je daar iets meer over vertellen?
Neurodivergent design onderzoekt hoe we inclusieve ruimtes kunnen ontwerpen voor diverse neurologische profielen: mensen met ADD, ASS, ADHD, hoogsensitiviteit, dyslexie … Het doel is om omgevingen aangenaam en ‘navigeerbaar’ te maken voor iedereen. Dat kan bijvoorbeeld via intuïtieve wayfinding, aparte rustruimtes of het optimaliseren van de akoestiek. En dat gaat breder dan kantoren alleen: denk maar aan de vaak overdonderende situaties in luchthavens, stations of supermarkten.
Tijdens onze modulyss Talks nodigen we experten uit om topics als biophilic design (ontwerpen met organische vormen) en neuroesthetics (onderzoek naar hoe het brein esthetische prikkels verwerkt) uit de doeken te doen. In de VS en het VK zijn er al duidelijke richtlijnen rond inclusieve architectuur. Het wordt tijd dat er hier ook wat meer aandacht voor komt.
Met die talks zijn jullie echt voorlopers in jullie branche. Als we zo nieuwsgierig mogen zijn, welke thema’s komen daar nog zoal aan bod?
Voor ons gaat het inderdaad om veel meer dan vloeren of tapijten alleen. We willen thema’s aansnijden die toekomstgericht zijn en relevant voor de specifieke uitdagingen van hedendaagse architecten. Denk aan AI, duurzaam design en wellbeing. De presentaties zijn trouwens ook voor ons ongelooflijk verrijkend. Niet alleen omdat ze inhoudelijk zo boeiend zijn, maar ook door de vragen die ze oproepen. Die leren ons bijvoorbeeld waar architecten van wakker liggen ‘s nachts.
Dat innovatieve, nieuwsgierige en wat rebelse karakter maakt echt deel uit van het DNA van modulyss. Het komt ook terug in de tone of voice, terwijl ons residentiële merk ITC veel meer focust op guidance in de copywriting.
Over copywriting gesproken, wat verwachten jullie van een taal- en contentbureau?
Ik denk aan twee voor de hand liggende, maar toch heel belangrijke zaken. Enerzijds moet de huisstijl er boenk op zijn. Die zorgt voor herkenbaarheid. Zeg nu zelf, de droom van elke marketeer is toch dat mensen zeggen “ja, dat is modulyss” of “dat is duidelijk Blue Lines” wanneer ze een stukje content lezen. Het volgen van brand guidelines is echt een prioriteit. Als een bedrijf geen guidelines heeft, kan ik me voorstellen dat jullie daarover samenzitten voor jullie ook maar ergens aan beginnen. Zo hoort het ook.
Contentschrijvers zijn voor ons bovendien niet zomaar copywriters. Het zijn ook journalisten, die zich moeten verdiepen in de materie om overtuigende content te brengen. We verwachten vakkennis en de nodige research alvorens er geschreven wordt. Om maar te zwijgen over SEO-expertise en dergelijke meer.
Bedoel je dat het bureau een actieve rol moet opnemen in jullie contentprojecten?
Klopt. Voor we bij Blue Lines terechtkwamen, werkten we met lokale agency’s die gewoon jaknikten en uitvoerden zonder meer. Maar op die manier blijft elke kans om de content sterker te maken, gewoon liggen.
Een goed contentbureau is ook een sparringpartner die actief meedenkt en durft tegen te pruttelen. Pas dan spreken we over een samenwerking waarbij het team kan bijleren en groeien.
Om af te sluiten: welke boeiende projecten hebben jullie in het vooruitzicht?
We zijn druk in de weer met het uitwerken van een hele reeks modulyss Talks rond AI. Verder staat bij ITC de uitrol van Ympact op de agenda. Dat is een duurzaam kwaliteitslabel voor verschillende types garen, waarbij we de norm flink wat hoger leggen dan andere merken. Het plan is om dat label stap voor stap voor nog meer garensoorten in te voeren. Dus dat wordt best een impactvol project!