Ik benadruk graag wat studies uitwezen: planten in je buurt zorgen ervoor dat endorfines  (ook wel gelukshormoon genoemd) vrijkomen in je hersenen. Endorfines doen het stresshormoon cortisol dalen en zorgen voor een algemeen welzijnsgevoel. Allemaal onbewust. En wanneer je stressniveau daalt, word je vanzelf productiever.

Planten doen veel meer dan stressniveaus verlagen en voor geluksgevoel zorgen. Ze verhogen het zuurstofgehalte in de omgeving. Daarnaast nemen heel wat planten ook toxines op. Ze zuiveren dus de lucht. Tot slot reguleren planten ook nog de luchtvochtigheid. Al die factoren samen zorgen voor minder fysieke ongemakken (hoofdpijn, oogirritatie, geïrriteerde luchtwegen, …) en zelfs een lager ziekteverzuim. Planten zijn geen gimmick, ze horen thuis in elk welzijnsbeleid.

Ondertussen houdt een serieuze energiecrisis lelijk huis overal ter wereld. Wel, toch een beetje goed nieuws: ruimtes met planten hebben minder nood aan airconditioning, want planten reguleren vanzelf de luchtkwaliteit. En ja, al die planten vragen ook wel wat onderhoud. En kennis van zaken, al hebben wij bij Blue Lines alles via het internet geleerd (geen pest is ons onbekend!). Zelf ben ik ongeveer twee uur per week in de weer met de verzorging van onze groene vrienden. Dat is best veel tijd, en het heeft me de leuke bijnaam ‘plant manager’ opgeleverd. Die twee uren zijn mijn twee meest ‘mindfulle’ van de week. Dus opnieuw win-win.

Samengevat: planten op kantoor zorgen voor minder stress, meer productiviteit, een hoger welzijnsgevoel, een meer huiselijke sfeer en zelfs minder ziekteverzuim. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom je geen planten op kantoor zou nemen. Anyhoo, ik ga nog wat palmen bestellen. 🌴

Meer tips, tricks en weetjes ontvangen?