Laten we starten met een kleine opfrisser. Je weet wel, die superconcrete tips die je op elke blog vindt? Hier zijn ze nog eens, maar dan echt in een notendop:

  • Zorg dat je vacature ook gevonden wordt: gebruik de juiste SEO-keywords en een duidelijke (en eenvoudige!) functietitel.
  • Denk na over de 5 W’s: wie, wat, waar, waarom en wanneer.
  • Schrijf specifiek voor het medium/platform waarop je post.
  • Gebruik korte zinnen en paragrafen met een frisse en actieve schrijfstijl.
  • Beschrijf de jobinhoud zo concreet en bondig mogelijk.
  • Sluit af met een sterke call to action.

 

Zo, nu je geheugen opgefrist is en de SEO-waarde van deze blogpost ermee door kan, kunnen we het hebben over wat jouw vacature net dat ietsje extra zal geven.

 

1. Show, don’t tell

De war for talent heeft al heel wat werkgeversknieën aan het knikken gebracht. Sinds covid is telewerken voor velen een absolute must. En door de toenemende aandacht voor mentaal welzijn en mindfulness is de work-life balance uitgegroeid tot dé graadmeter voor een gezonde job.

Maar hoe giet je abstracte ideeën als de werksfeer en dat evenwicht tussen werk en privé in een efficiënte en gerichte vacaturetekst?

Hier komt de aloude schrijverswijsheid show, don’t tell op de proppen.

Zeg dus niet dat de functie een goede work-life balance biedt. Gebruik liever concrete voorbeelden doorheen de vacature. Zet bijvoorbeeld ‘thuis je werktelefoon uitschakelen’ als laatste puntje bij het takenpakket. Wordt er wekelijks samen gekookt? Mooi, dat illustreert de teamspirit veel beter dan de doorsneezin ‘je komt terecht in een hecht team’.

Kortom, wees creatief bij het vermelden van de minder meetbare facetten van de job. Alleen met de waarheid ga je beter niet creatief aan de slag: wees altijd eerlijk, zoals je dat ook verwacht van je sollicitanten. Tenzij je bedrijf leugendetectors test, of zo.

 

Dit vinden kandidaten trouwens vandaag de belangrijkste doorslaggevende factoren om al dan niet voor een bepaalde functie te kiezen:

  • Aantrekkelijk loon en voordelenpakket
  • Goede ligging
  • Prettige werksfeer
  • Interessante jobinhoud
  • Werkzekerheid
  • Work-life balance
  • Telewerk

 

2. Raise your (tone of) voice

Je eerste werkdag bij een nieuw bedrijf: altijd spannend. Ga ik niet per ongeluk op iemands vaste plaats zitten? Hoe ziet het lunchmoment eruit? Is even een frisse neus halen not done? Moet ik toestemming vragen om thuis te werken? Krijg ik gefronste wenkbrauwen als ik mijn favoriete freejazzplaat opzet?

Zulke gewoontes liggen niet vast, maar bepalen wel hoe medewerkers samenwerken en hoe ze hun werkplek en het management ervaren. Dat is bedrijfscultuur. En de manier waarop je vacature geschreven is, weerspiegelt die cultuur. Althans: daar kan je voor zorgen.

Welke zin geeft jou een beter gevoel?

  1. ‘Je kan om met deadlinestress.’
  2. ‘Je vindt deadlines een koud kunstje.’
  3. ‘Je plant realistische deadlines in en komt ze moeiteloos na.’

Drie zinnen met dezelfde boodschap, maar bij A breekt het angstzweet je al uit, terwijl de humor van B je goesting geeft om ertegenaan te gaan en C eerder op wederzijds vertrouwen en verantwoordelijkheid zinspeelt.

Om maar te zeggen: het gaat niet per se om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Daarin ligt je kans om je bedrijfscultuur en -waarden te laten shinen.

‘Werk van thuis of kom gezellig bij onze kantoorregulars Margo en Kirsten zitten.’  > gemoedelijk, persoonlijk, waarderend tegenover werknemers

‘Kies voor een team dat even hard gaat op projecten als tijdens de afterworks.’  > ‘work hard, play hard’, jong en energiek

Enzoverder, enzovoort.

 

3. Eis voorzichtig

Dus je wil een sales-minded IT’er met een doctoraat in domotica, minstens 12 jaar ervaring op de Zuid-Amerikaanse markt en een grondige kennis van Pomerol-wijnen?

Dan wensen we je veel succes!

Akkoord, weinig sollicitanten voldoen honderd procent aan alle gewenste criteria. Maar tegelijk groeit talent niet aan de bomen. Interessante profielen niet afschrikken met van de pot gerukte voorwaarden is dus – op z’n zachtst gezegd – een strak plan. Vermeld daarom direct of indirect welke skills of eigenschappen essentieel zijn en welke leuk meegenomen.

Of beter nog: zeg gerust welke vaardigheden bijgeschaafd kunnen worden via opleidingen of bijscholingen. Uit onderzoek blijkt dat millennials over het algemeen meer waarde hechten aan persoonlijke dan aan professionele ontwikkeling. Hun focus ligt met andere woorden eerder op het ontplooien van talent dan op opklimmen binnen de organisatie. Goed om te weten, toch?

 

4. Breng je vacature naar je visvijver

Niet te lang, niet te kort, gespellcheckt en alles erop en eraan? Prima, tijd om ‘m online te gooien! En voor een schietgebedje … Want het zijn woekerende jungles, die jobsites.

Vroeger koos jij als bedrijf je medewerkers. Nu is het zo goed als omgekeerd: jij moet ervoor zorgen dat kandidaten voor jouw bedrijf kiezen. Daarom is het geen slecht idee om even outside the box te denken.

Waar zijn die droomkandidaten van jou te vinden? Zijn ze actief op een gespecialiseerd forum of een Facebook-groep? Bezoeken ze bepaalde beurzen? Shoppen ze in het lokale winkelcentrum of zijn ze fervente lezers van de regionale gazet? Ga het na en werp je vacature op de juiste plek uit. Anders kan je lang hengelen voor de juiste vis toehapt.

 

5. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Tips bij de vleet, coachings en workshops in overvloed, maar wat is uiteindelijk het belangrijkst bij het schrijven van een vacature?

Simpel: dat je jouw bedrijf en waarden erin weerspiegeld ziet. Dat de tekst je bedrijf niet onderwaardeert, maar ook niet overidealiseert. Alleen zo vind je wie het muiltje past (foute sprookje, I know) en de kandidaat die met volle goesting de schouders onder jouw project zet.

 

 

Geen tijd om je vacature bij te schaven tot ‘ie blinkt?

Wij wel. Of we maken er. 😉 Contacteer Margo voor een babbel.

Meer tips, tricks en weetjes ontvangen?