Hoe? Wel, door naast een mooie verloning ook in te zetten op maximaal werkgeluk. Dat doen we door flexibiliteit en autonomie te koppelen aan waardering en ondersteuning. De overschakeling naar een 35-urenweek zal er ook wel voor iets tussenzitten. En als kers op de taart een mooi klimaatneutraal kantoor vol jungleplanten.
Waarom heb je beslist om de 35-urenweek in te voeren?
Stef: “Ik volgde het debat over de vierdagenwerkweek al langer. Vrijwel alle experimenten toonden aan dat een kortere werkweek mensen productiever en creatiever maakte. Ze bleken ook gelukkiger. Reden genoeg om het ook hier een kans te geven. En ik moet zeggen: al het positieve wat erover verteld wordt, zien we hier ook. Best decision ever!”
Welke veranderingen merk je?
Stef: “In een 35-urenweek heeft iedereen een halve dag per week vrij. Ideaal om het hoofd even vrij te maken. Of om iets te regelen wat anders in het weekend zou moeten gebeuren. Dat vrije moment geeft mentale ruimte. Het zorgt er ook voor dat mensen de stress op de werkvloer de baas blijven. Sinds de switch is ons team meer dan ooit gefocust en productief. En vooral ook gelukkiger. Een goede work-lifebalance is enorm belangrijk!”
Vertel eens over de ‘anti-rokersdag’, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Stef: “Ik hou niet van die term. Te anti. Ik heb het liever over de ‘niet-rokersdag’. Dat is een extra dag vakantie voor niet-rokers. Ik haalde mijn inspiratie uit Scandinavië, waar rokers minder vakantiedagen krijgen omdat ze door hun rookpauzes minder uren productief zijn.”
“Toen Manu jaren geleden stopte met roken, wilden wij die Scandinavische logica omdraaien. Een extra dag vrij dus voor iedereen die niet rookt. Het is niet de reden waarom Manu indertijd gestopt is met roken, maar ik hoor hem toch ook niet klagen over die extra vakantie. 😉”
Komt iedereen uit het Gentse met de fiets naar het werk?
Stef: “Yes, baby! Klimaatverandering is hier en nu, en alle beetjes helpen. De kost van de files voor gezondheid, klimaat en economie is écht niet langer te verantwoorden. Het kan en moet anders. Er is vandaag ook een fiets voor elk type pendelaar. Bij Blue Lines stimuleren we iedereen om met de fiets naar het werk te komen. Dat doen we met een fietsbudget. Daarom voorzagen we ook een douche toen we ons kantoor inrichtten.”
“Er zijn subsidies voor bedrijven die voor de fiets kiezen. Logisch, want de voordelen zijn ontelbaar: je doet aan sport, je verkleint je carbon footprint, je komt fit aan op het werk én je maakt de file korter. Een no-brainer dus.”
Thuiswerken, dat was bij Blue Lines in de middeleeuwen al de normaalste zaak. Waarom?
Stef: “Door corona is thuiswerken gemeengoed geworden. Bij Blue Lines was het al veel langer ingeburgerd. Onze mensen regelen onderling wanneer ze thuis of op kantoor werken. Die flexibiliteit betaalt zich sowieso dubbel en dik terug. Als iemand liever wat vaker van thuis werkt, waarom zou je dat dan verbieden? Gelukkige werknemers zijn productiever en voelen zich meer betrokken. En gelukkige werknemers zorgen voor tevreden klanten. In de war for talent is flexibiliteit meer dan ooit een echte troef.”
Zelfsturende en zelforganiserende teams zijn jouw dada. Leg eens uit.
Stef: “Simpel gezegd: een ondernemer die onmisbaar is in zijn bedrijf, is geen goede ondernemer. Je streeft beter naar een team dat zichzelf stuurt en organiseert. Da’s de droom van zowat elke slimme ondernemer.”
“Je moet je mensen autonomie geven, zodat ze hun job zelf kunnen invullen, er hun creativiteit en eigenheid in kwijt kunnen. Het heeft gewoon geen zin om slimme mensen aan te werven en hen dan te zeggen hoe ze moeten werken. Zorg voor ondersteuning waar nodig, maar laat hen zelf hun keuzes maken. Dat geeft hen de empowerment die ze nodig hebben om creatiever te denken en zichzelf te overstijgen.”
“Wel is het belangrijk om daarbij ruimte te laten voor fouten. Koester de idee van failing forward: uit onze fouten leren we het meest. Autonomie geven is wat mij betreft de ultieme vorm van waardering. En essentieel voor een gelukkige werkplek.”